niedziela, 30 sierpnia 2015

Naleśniki według przepisy Magdy Gessler

Dziś przyszedł czas na naleśniki

Niby prosta rzecz a często zdarza Nam się zrobić za grube, albo ciasto wyjdzie nie takie.
Ten przepis znalazłam kiedyś w internecie , delikatnie go zmodyfikowałam i wyszły naleśniki idealne :)

Składniki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli

Jajka ubijamy z szczyptą soli.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę, mleko i mieszamy
Następnie dodajemy wodę i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
Żeby sprawdzić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję wystarczy sprawdzić to łyżką, jeśli po podniesieniu jej ciasto spływa ale jednocześnie częściowo zostaję na łyżce to znaczy, że wyszło Nam ciasto idealne.
Jeśli ciasto wyszło za gęste dolewamy odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki.
Smażymy na praktycznie suchej (z odrobinką masła klarowanego lub oleju) i rozgrzanej patelni.

Smacznego :)



A oto moje ostatnie dodatki do naleśników :

Malinki

Jeżyny

Borówki

Miłego dnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz