Niby prosta rzecz a często zdarza Nam się zrobić za grube, albo ciasto wyjdzie nie takie.
Ten przepis znalazłam kiedyś w internecie , delikatnie go zmodyfikowałam i wyszły naleśniki idealne :)
Składniki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
Jajka ubijamy z szczyptą soli.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę, mleko i mieszamy
Następnie dodajemy wodę i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
Żeby sprawdzić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję wystarczy sprawdzić to łyżką, jeśli po podniesieniu jej ciasto spływa ale jednocześnie częściowo zostaję na łyżce to znaczy, że wyszło Nam ciasto idealne.
Jeśli ciasto wyszło za gęste dolewamy odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki.
Smażymy na praktycznie suchej (z odrobinką masła klarowanego lub oleju) i rozgrzanej patelni.
Smacznego :)
A oto moje ostatnie dodatki do naleśników :
![]() |
Malinki |
![]() |
Jeżyny |
![]() |
Borówki |
Miłego dnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz